Koperkwintet Leo Wouters
In samenwerking met Bert Helsen organiseert Davidsfonds Rotselaar op het einde van de zomer een prachtig concert. In het sfeervol kader van Toren Ter Heyden. Het koperkwintet van het ‘Belgian National Orchestra’ bestaat uit een aantal vaste orkestleden, maar ook twee freelance muzikanten die regelmatig het orkest komen versterken. Dat elk van deze muzikanten de kamermuziek een warm hart toedraagt, is zonder twijfel de grootste gemene deler van dit ensemble.
Leo Wouters, inwoner van Rotselaar, is pupiteraanvoerder, eerste solist in het BNO en neemt samen met Ward Opsteyn de trompet- en bugelpartijen voor zijn rekening. Ward staat ook in voor een deel van de arrangementen die we op dit concert te horen krijgen. Ook Anthony Devriendt is sinds kort pupiteraanvoerder van de hoornpupiter en zal daarenboven het publiek op een onderhoudende manier door het concert loodsen. Sander Vets op trombone en Stijn Aertgeerts op bastuba vervolledigen het BNO koperkwintet. Sander is op vele muzikale fronten actief, zowel klassiek als pop en jazz. Stijn bouwt naast zijn tuba activiteiten gestaag voort aan een carrière als componist.
Op het programma van ons concert:
- Battle Suite Samuel Scheidt
- Galliard Battaglia
- Courant Dolorosa
- Canzon Bergamasque
- 4 Dances from Suite N° 1 (BWV 1066) Johann Sebastian Bach
- Courante
- Forlane (Danza Veneziana)
- Bouree I & II
- Passepied
- Humoristische Suite Marinus de Jong
- Jan, mijne man, is altijd ziek
- Franse ratten, rolt uw matten
- Als wij soldaten te samen, te velde gaan
- Als de boer een paar kloefkens heeft
- St. Joris, oft den reus
- Eine Kleine Tangomusik Wolfgang Amadeus Mozart / arr.: Ward Opsteyn
- Jarabe Granada Traditional/ Augustin Lara / arr.: Ward Opsteyn
- Cinema Suite Ennio Morricone (1928 - 2020)
- Jive for Five Paul Nagle (°1941)
- Academic Blues Ward Opsteyn
We beginnen onze muzikale (tijd)reis in Duitsland in de vroegbarok en de barok periode met de componisten Samuel Scheidt en de onvermijdelijke Johann Sebastian Bach. Via een suite van Vlaamse volksliederen van Marinus de Jong komen we terecht op het Zuid-Amerikaanse continent. Zou ‘Eine Kleine Tangomusik’ het resultaat zijn van Mozarts hit voor strijkorkest mocht hij een moderne Argentijnse componist zijn geweest? Ook de rest van het programma heeft een duidelijke link met het Amerikaanse continent: In ‘Jarabe Granada’ verweeft arrangeur Ward Opsteyn de ‘Mexican Hatdance’ met ‘Granada’ van de Mexicaanse componist Augustin Lara. Ennio Morricone is dan wel een Italiaanse componist maar de muziek van de ‘Cinema Suite’ speelt zich volledig af in een Amerikaanse westerncontext. We laten het swingen met ‘Jive for Five’ van de Amerikaanse componist Paul Nagle. Met Academic Blues sluiten we ons concert af. En die ‘academic’ mag je een beetje letterlijk nemen, want we geven jong talent uit de harmonies van Rotselaar de kans om mee te spelen met de professionele muzikanten van het Belgian National Orchestra.
Met de steun van gemeente Rotselaar.
Reserveren van de tickets mag, maar moet niet. Er komt zeker nog een nieuwsbrief die speciaal aan ons zomerconcert gewijd zal zijn.