Over Feesten en eten in de negentiende en twintigste eeuw

14 nov
Rotselaar - GC De Mena # 8987

Feesten en eten in de negentiende en twintigste eeuw

Nachten van de Geschiedenis 

donderdag 14 november 2024 om 20:00 uur

Tijdens onze Nacht van de Geschiedenis serveert professor Yves Segers, coördinator van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis, ons een lezing over feesten en eten in de negentiende en twintigste eeuw.

'Vertel me wat je eet, en ik zal je zeggen wie je bent', schreef de Franse gastronoom Jean Anthelme Brillat-Savarin in 1825. Onze eetcultuur en smaakvoorkeuren vertellen veel over wie we zijn, en dat is vandaag niet anders. Nochtans zijn onze eetgewoonten de voorbije 200 jaar enorm gewijzigd.

Tijdens deze lezing vertellen we aan de hand van historische kookboeken en menukaarten hoe de voorbije twee eeuwen in Vlaanderen werd gefeest aan rijke en minder overvloedige tafels. Een smakelijk verhaal over pièces montées, oesters met champagne, gebraad met erwtjes en worteltjes en ijslam. 

Tijdens de pauze kan je een bezoekje brengen aan de 11.11.11 stand van Hilde Van Laer. Het is de tijd van het jaar. 

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 10,00
Omniostatuut € 10,00
Standaard € 15,00

Info: Philippe Hendrix
via rotselaardavidsfonds@gmail.com of 0497/822046.

Reserveren mag, maar moet niet. Overschrijving op de bankrekening van Davidsfonds Rotselaar, nummer  BE39 9734 6544 3319.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingRolstoeltoegankelijkSociaal tariefActiviteitEuropaLokaalNachten van de GeschiedenisCultuurregio Oost-BrabantBegeesterendEnthousiastGeworteldLeergierig